Dakgoten schoonmaken
Dakgoten schoonmaken en reinigen is onze specialiteit! Het is een vervelend klusje om zelf uit te moeten voeren, het schoonmaken van een dakgoot. Toch is het een taak die niet vergeten moet worden. Immers kan het niet schoonmaken van een dakgoot negatieve gevolgen hebben, veelal met schade als gevolg. Het is daarom essentieel dat je jouw dakgoten schoon houdt. Dakgoten schoonmaken kun je zelf uitvoeren, maar het kan tevens uitgevoerd worden door een expert op dat gebied. Er komt een hoop kijken bij het schoonmaken van dakgoten; wil je er dus zeker van zijn dat deze klus goed wordt uitgevoerd, dan is het aan te raden om iemand in te huren voor het schoonmaken van een dakgoot. Maar de echte doe-het-zelver wil natuurlijk liever zelf zijn dakgoot schoonmaken. Wij geven je een aantal bruikbare tips voor het schoonmaken en schoon houden van je dakgoot. Mocht je deze klus liever niet zelf uit willen voeren, kun je tevens lezen wat de kosten zijn van het laten reinigen van je dakgoot.
Wat zijn de gevolgen van een verstopte dakgoot?
Het niet fatsoenlijk schoonmaken van je dakgoot kan ernstige consequenties tot gevolg hebben. Zeker na een zware regenbui of een storm zal een dakgoot verstopt kunnen raken. Immers kunnen allerlei natuurlijke elementen ophopen en de waterafvoer verstoppen. Denk hierbij aan vuil zoals mos, bladeren en takken. Het gevolg van deze verstopping is dat het water in de goot blijft staan en niet meer afgevoerd kan worden. Hierdoor zal de goot overstromen, waardoor grote kwantiteiten water naar beneden gieten. Daarnaast is het grote gewicht, wat ontstaat door het water dat niet afgevoerd wordt, detrimentaal voor je dakgoot. Hier komt veel spanning op te staan, waardoor deze kan breken. Dit is niet veilig voor jou, je gezin en eventuele voorbijgangers. Ten slotte kan een niet goed schoongemaakte dakgoot leiden tot houtrot, wat slecht is voor de voegen van je buitenmuur. Dakgoten schoonmaken kan dit voorkomen.
Dakwerker inschakelen voor dakgoten reinigen?
Hoe herken je een verstopte dakgoot?
Een verstopte dakgoot is aan een aantal kenmerken te herkennen. Ten eerste is de groei van planten en onkruid in de dakgoot een slecht teken. Dit kan wijzen op een verstopping. Een andere mogelijke oorzaak is een te kleine hellingsgraad van de dakgoot. Allerlei vuiligheid kan daardoor blijven zitten en als basis dienen voor de groei van planten en onkruid. Een tweede indicator van een verstopte goot, is wanneer deze overstroomt als het regent. Dit betekent dat het water niet goed weg kan lopen, een duidelijk indicatie dat de afvoer verstopt is. Ten slotte kan een vochtige onderkant van de goot er op wijzen dat de dakgoot verstopt is. Door het overschot aan water stroomt de overtollige vloeistof langs de goten op de buitenmuren. Wanneer je één van deze kenmerken waarneemt, is het tijd om de dakgoot zo snel mogelijk schoon te maken.
Tips tegen verstopping
Gelukkig kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om verstopping tegen te gaan. Ten eerste kun je de dakgoot en de afvoer schoonmaken. Dit kun je zelf doen, of laten doen door een expert. Zeker in een bosrijke omgeving is het de moeite waard om jaarlijks de goot te laten controleren (en eventueel laten schoonmaken of reinigen) door een professionele dakwerker. Daarnaast kun je het dak laten ontmossen en laten reinigen. Ook het verwijderen van alle vuiligheden in de goot kan een hoop narigheid voorkomen. Tevens is het belangrijk dat de goot voldoende hellingsgraad heeft, zodat de vuiligheid afgevoerd kan worden. De aanschaf van een bladbolrooster, geplaatst tussen de goot en de afvoer, kan een verstopping tegengaan. Ten slotte kun je kijken of er iets te doen is aan de factoren in de omgeving die problemen kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan het snoeien van takken die zich in de buurt van de goot bevinden.
Handige video: dakgoten zelf reinigen
Tips voor het reinigen van de dakgoten
Het is mogelijk om zelf de dakgoot schoon te maken. Het schoonmaken van een dakgoot is wel een gevaarlijk klusje: immers bevindt de goot zich op hoge hoogte, waardoor je eerst een ladder zal moeten beklimmen. Dit is van zichzelf gevaarlijk, maar zeker op stormachtige dagen kan dit extra risicovol zijn. Om deze reden wordt aangeraden om dakgoten schoon te laten maken door een professionele dakwerker. Zij beschikken over een hoop ervaring en knowhow, en op deze manier ben je er zeker van dat jouw dakgoot goed schoongemaakt wordt aan de hand van de juiste instrumenten en materialen. Laat dakgoten schoonmaken over aan de expert.
Kosten van dakgoten schoonmaken
Wanneer je besluit je dakgoot schoon te laten maken door een professionele dakdekker, wil je natuurlijk duidelijk kunnen zien welke kosten hieraan verbonden zijn. Er komt namelijk meer kijken bij dakgoten schoonmaken dan je op het eerste oog zou denken. Allereerst is er een hoge ladder nodig om de dakgoot überhaupt te kunnen bereiken. Vervolgens heb je het juiste gereedschap nodig om het vuil te kunnen verwijderen. Het juiste gereedschap is essentieel voor het schoonmaken van dakgoten: immers wil je geen onnodige schade brengen aan de goot. Naast de dakgoot wordt vaak ook de regenpijp goed gecontroleerd, zodat hier geen problemen kunnen ontstaan. Zelfs iets kleins als een enkel blad kan al problemen veroorzaken met de regenpijp, het is daarom van belang dat deze goed gecontroleerd en schoongemaakt wordt. Dit is een lastigere klus dan je zou denken: dit vergt een subtiele touch, want door het zetten van teveel kracht kan de regenpijp los geraken van de muur. Kortom, denk twee keer na voordat je zelf aan een dergelijke klus begint. Er is een reden waarom veel mensen professionals deze klus laten klaren.
De volgende tabel geeft een indicatie van wat de potentiële kosten kunnen zijn. Dit verschilt per bedrijf.
Uit welke producten of diensten heb ik de keuze? | Wat vindt er plaats? | Hoe ontstaat de prijs? | Zijn er meerkosten? | Hoeveel kosten de diensten? |
---|---|---|---|---|
Het reinigen van de dakgoot op abonnementsbasis | De dakgoot wordt gereinigd. Standaard is deze 12 meter, maar langer of korter is tevens mogelijk. | Er is vaak een tarief van tussen de 3 – 5 euro per lopende meter. | Elke meter boven 12 meter kost 4,25 extra. | Standaard 59 euro. Hier kunnen meerkosten bijkomen voor een langere dakgoot |
Het plaatsen van vogelschroten | Schotten worden geplaatst. Deze voorkomen het ontstaan van vogelnesten onder je dakbedekking. | 10 euro per strekkende meter in combinatie met het reinigen van de dakgoot | 2 euro per strekkende meter wanneer alleen vogelschroten geplaatst worden. | 120 euro bij een dakgoot van 12 meter lang waarbij vogelschoten geplaatst worden en de dakgoot gereinigd wordt. |