10 tips voor het tuinonderhoud in het voorjaar
Het voorjaar is begonnen en dus gaan we ons weer steeds vaker in de tuin begeven. Daarom is het handig om in het voorjaar de tuin weer goed te verwennen en dus te onderhouden. Hieronder vind je 10 tips voor het tuinonderhoud in het voorjaar. De meeste tips zijn erg makkelijk uit te voeren en maken jouw tuin meteen een stuk mooier en opgeruimder. Zo kun je de hele zomer genieten van een mooie schone en frisse tuin.
Tip 1: Zorg voor een levende bodem
Wanneer je veel planten en gras in de tuin hebt is het belangrijk dat de bodem dit goed aan kan. De bodem moet namelijk niet droog en onvruchtbaar zijn want dan wordt het niks met de planten en andere begroeiing in de tuin. Daarom is het aan te raden ieder voorjaar de bodem van de tuin te bemesten. Zo kunnen planten beter groeien en in het voorjaar hebben ze helemaal behoefte aan mest. De mest zorgt er namelijk voor voldoende kracht om te kunnen groeien. Let er wel op dat je de bodem bemest en niet de planten zelf. Het bemesten van de bodem zorgt er ook voor dat schimmels en ongedierte minder kans hebben om te overleven.
Hovenier inschakelen voor het tuinonderhoud?
Tip 2: Maai het gras
Voordat je allemaal visite over de vloer krijgt, is het belangrijk om er ook voor te zorgen dat de tuin er netjes uit ziet. Dit doe je door het gras te maaien. Na de winter kan het gras helemaal uit proportie geraakt zijn en is het nodig om dat weer in vorm te krijgen. Het is belangrijk dat je niet gaat grasmaaien op koude dagen, daarom is het voorjaar de uitgelezen kans om het gras te maaien.
Tip 3: Groene aanslag verwijderen
In de winter heeft de tuin veel te voortduren, daarom ontstaat er vaak groene aanslag. Deze groen aanslag heeft een slordige uitstraling en kan voor problemen zorgen in de tuin. Helaas vind je in het voorjaar vaak veel groene aanslag in de tuin zoals op de tegels, de tuinmeubels en de schutting. Je kunt groene aanslag makkelijk verwijderen met reinigingsmiddel en een borstel. Dit moet je goed inwrijven en na een aantal minuten kun je het afspuiten of spoelen met schoon water. De groene aanslag moet nu verdwenen zijn.
Tip 4: Fruit bomen snoeien
Fruitbomen moeten ieder jaar gesnoeid worden, zo blijven ze fruit produceren. Het is belangrijk om dit niet in de wintermaanden te doen. Dan kan de wond van de boom namelijk niet goed herstellen en kan het zijn dat het fruit uitblijft en een open wond trekt schimmels en ongedierte aan. En dat wil je natuurlijk niet hebben in de tuin.
Tip 5: Onkruid verwijderen
Als je niet veel in de tuin bent, in de winterperiode, dan heeft onkruid vaak vrij spel om te gaan groeien. Wanneer je in het voorjaar de tuin weer in stapt, is er overal onkruid te vinden. Dit moet je verwijderen want onkruid trekt ongedierte en schimmels aan. Je kunt dit het beste gewoon met de hand uit de bodem trekken. Mocht er onkruid tussen de tegels zitten kun je dit het beste met een onkruid mest tussen de tegels uit halen. Al het onkruid kun je gewoon bij het GFT afval gooien.
Tip 6: Tegels reinigen
De tegels hebben de hele winter bloot gesteld gelegen aan de weersomstandigheden. Daar zijn vaak sporen van te zien, in de vorm van groene aanslag, mos of algen die op de tegels groeien. Het is belangrijk dat je dit ieder jaar goed verwijdert want anders is het lastig om de tegels nog schoon te krijgen. De tegels kun je erg eenvoudig schoonmaken met een hoge drukspuit. De hoge drukspuit heeft voldoende kracht om de tegels in één keer schoon te krijgen. Let op, je wordt waarschijnlijk zelf ook nat dus trek oude kleding aan.
Tip 7: Grind en split controleren op bladeren
Wanneer je grind of split in de tuin hebt, dan heb je vaak het gevoel dat je niet veel hoeft te doen qua onderhoud. Maar ook bij grind en split moet je wat onderhoud in het voorjaar uitvoeren. Het is belangrijk om losse bladeren en ander natuurmateriaal tussen het grind uit te halen. Zo voorkom je de groei van onkruid tussen het grind en split.
Tip 8: Tuinmeubels schoonmaken
Als het voorjaar weer om te hoek staat dan komen de tuinmeubels weer naar buiten. Het is altijd heerlijk om de tuinmeubels weer buiten te zetten en te genieten van het voorjaar. Helaas heeft niet iedereen de ruimte om de tuinmeubels binnen te zetten. Daarom staat veel tuinmeubilair het gehele jaar door buiten. Deze tuinmeubels moeten eerst schoon gemaakt worden. Dit kan met reinigingsmiddel en een borstel. Vervolgens moet je de meubels goed afspoelen met water en in de zon laten drogen.
Tip 9: Tuin opvrolijken met voorjaarsbloeiers
’s Winters zijn er weinig planten en bloemen die groeien maar in het voorjaar kun je veel bloemen en planten alweer in de tuin zetten. Het is leuk om de tuin op te vrolijken met echte voorjaarsbloeiers zoals krokussen, sneeuwklokjes, narcissen en blauwe druifjes. Het voordeel van deze bloemen is dat ze ieder jaar weer opkomen. Als je één keer deze bloemenbollen hebt geplant dan blijven ze ieder jaar weer opkomen en de tuin opvrolijken in het voorjaar.
Tip 10: Afgestorven planten verwijderen
Helaas zullen niet alle planten en bloemen de winter hebben overleefd en daar zal je aan moeten geloven. Het is aan te raden om afgestorven planten te verwijderen uit de tuin. Deze kunnen namelijk ongedierte en schimmels aantrekken en vervolgens op levende planten kunnen overstappen. Je kunt de planten gewoon uit de grond trekken of de afgestorven delen van een plant afknippen.
Benieuwd naar de prijzen voor tuinonderhoud? Vraag gratis diverse offertes aan en bespaar op de kosten.